07.12.2015
Flexi-jobs - wat moet u weten?

Bread_and_Ink_Cafe_interior.jpg

Op 26 november 2015 werd de wet van 16 november 2015 houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Deze is vooral belangrijk wegens de invoering van het in de pers uitvoerig besproken systeem van 'flexi-jobs'. Deze flexi-jobs zijn niet alleen gericht op het opvangen van piekmomenten, maar ook op het bestrijden van zwartwerk in de horecasector, om zo zowel sociale fraude als oneerlijke concurrentie te verhinderen.

Ardis vat voor u de krachtlijnen van deze regeling in een notendop samen.

  • Enkel werkgevers die onder toepassing van het paritair comité van de horeca (302) vallen, (en uitzendkantoren voor zover de betrokken werknemer in de horeca tewerkgesteld wordt), kunnen gebruik maken van deze regeling.
  • Partijen moeten twee overeenkomsten opmaken: een voorafgaandelijke raamovereenkomst en een arbeidsovereenkomst. De uitzendsector mag deze twee overeenkomsten in één document combineren.

De raamovereenkomst moet een aantal verplichte vermeldingen bevatten (zo bijvoorbeeld de identiteit van de partijen, een beknopte beschrijving van de uit te oefenen functie(s), de bepaling uit de wet die omschrijft welke werknemers onder dit stelsel mogen werken, het flexiloon etc.) Bij gebreke aan deze raamovereenkomst zal de arbeidsovereenkomst die met de werknemer gesloten wordt, niet als flexi-job arbeidsovereenkomst beschouwd worden.

De arbeidsovereenkomst zelf kan dan vervolgens afgesloten bij piekbelasting in de horecazaak. Deze arbeidsovereenkomst kan enkel worden afgesloten voor een bepaalde tijd of voor een duidelijk omschreven werk en is voor het overige onderworpen aan de gewone bepalingen van de arbeidsovereenkomstenwet.

  • Vereist is dat de werknemer minstens 4/5e van een voltijdse tewerkstelling tewerkgesteld is bij een (of meerdere) andere werkgever(s). Deze voorwaarde moet voldaan zijn in het derde voorafgaande kwartaal. Of nog : wie in de kerstperiode een flexi-job werknemer wil inschakelen, dient er zeker van te zijn dat deze persoon van januari tot maart 2015 minstens 4/5 tewerkgesteld was.

Bepaalde werknemers kunnen niet van dit statuut gebruik maken, m.n. werknemers a) met een 4/5 tewerkstelling bij dezelfde werkgever of die b) zich in een opzeggingsperiode bij dezelfde werkgever of in een periode gedekt door een verbrekingsvergoeding of ontslagcompensatievergoeding bij dezelfde werkgever bevinden.

  • Een Dimona-aangifte is vereist voor elke flexi-job werknemer, per kwartaal of per dag (indien een mondelinge arbeidsovereenkomst werd gesloten). Ook moet een aanwezigheidsregistratie gebeuren – wanneer deze niet gebeurt, dan ontstaat een vermoeden van voltijdse tewerkstelling tijdens dat kwartaal. Er zijn ook strafsanctie wanneer de aanwezigheidsregistratie niet gebeurt.

De werkgever kan de flexi-job werknemer tewerkstellen aan een flexiloon dat vrij tussen de partijen overeen te komen is, maar dat minstens 8,82 EUR/uur moet bedragen. Bovendien moet de werkgever samen met het uurloon een toeslag van 7,67% op dit uurloon uit te betalen ten titel van vakantiegeld, wat resulteert in een minimale effectieve betaling van 9,5 EUR/uur.

Op dit bedrag van 9,5 EUR/uur wordt enkel een sociale zekerheidsbijdrage voor de werkgever van 25% aangerekend, verder is dit zowel voor werkgever als werknemer vrij enige lasten. De werknemer ontvangt het brutoloon dus als een nettobedrag. Via het aanrekenen van de 25% loonlasten bovenop het brutoloon, bouwt de werknemer echter wel volwaardige sociale rechten op en geniet hij dus een volwaardige sociale bescherming.

De regering kondigde aan dat de maatregel na een jaar geëvalueerd zou worden op efficiëntie en eventuele misbruiken.

Webdesign by Code d'Or